Mesečeve mene i ribolovačka prognoza

Mesec

Da li uspeh u ribolovu zavisi samo od nas ili ima i nekih drugih uticaja? Možda je to Mesec i njegove mene, poznato je da on izaziva plimu i oseku. Često se desi da ne možete da odretite sa koje se strane mesec deblja, odnosno, smanjuje ? Pogledajte u mesec i zapamtite sledeće: kada vidite mesec da počinje sa desne strane i liči na latinično slovo D, znajte da mesec deblja, odnosno da sledi pun mesec. Kada na nebu vidite mesec koji sve više počinje da liči na latinično slovo C, znajte da se mesec smanjuje, odnosno da sledi faza bez meseca, odnosno da sledi mlad mesec.


Mlad Mesec
Prva četvrt  
Pun Mesec
Zadnja četvrt
neosvetljena strana Meseca je okrenuta ka Zemlji i zato ga ne vidimo četvrtina Meseca je osvetljena direktnim zracima Sunca i osvetljeni deo se povećava osvetljena strana Meseca je okrenuta ka zemlji i ceo Mesec je osvetljen sunčevim zracima četvrtina Meseca je osvetljena direktnim zracima Sunca i osvetljeni deo se smanjuje

Proračunati kada riba najbolje jede,  položaj Meseca i njegov uticaj na naš ulov. Dakle MT ili  Moon transit. Pozicija kada se mesec nalazi vertikalno iznad nas (MT +) i pozicija kada je mesec ispod nas (MT – ), a vezano za poziciju na kojoj se peca. Ovu poziciju možete izračunati preko američkog sajta : http://www.arkansasstripers.com/best_times_to_fish.htm

Mesec

Mesec

Potrebno je znati samo koordinate mesta ribolova, a tolerancija od čak 10-15 minuta za područje  u krugu do 100-tinjak kilometara  nije neki problem.
Po MT izračunatom tajmingu, najpovoljniji ribolov je 1-2 sata pre i posle. Dakle ako smo izračunali da je MT u 11,00h onda bi za ribolov najpovoljnije vreme bilo od 09,00h-13,00h.

Evo par pozicija za izračun MT-a ; Niš N 43,19   E 21,54 ; Beograd N 44,48   E 20,28 , ove pozicije se mogu dobiti preko Google Earth-a, pa kada ih nađete jednostavno unesite u predviđena polja i dobićete najbolji tajming za svoju lokaciju. Naravno, ne postoji 100% sigurna metoda, pa tako ni ova ne garantuje ulov, ali neka iskustva govore da je čak i do 70-80% tačna.

Ovu formu popunite sa podacima vaše lokacije na donjem linku i to je to. Po dobijenom rezultatu znaćete kada je riba najaktivnija pa tada i krenite na pecanje.

Form B – Locations Worldwide,
vodi me tamo.

Važna napomenaGornji link je izmenjen. Pogledajte ovde.

Detaljne mesečeve mene trenutno, kao u proslosti i budućnosti mozete pogledati, vodi me tamo.
Ukoliko ste probali ovu metodu javite u komentaru utiske.
Bistro.


Slažem se sa gore navedenim pravilima, moj komentar je :

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.