Kako prići ribolovnom mestu

3D_sceneČesto je ovo vrlo bitno, a retko koristimo pravilan prilaz ribolovnom mestu. Naime, potrebno je prići sto tiše do ribolovne vode. Riba oseća vibracije sa obale pa beži na neko drugo mesto, a mi ostajemo bez ulova. Ovo je vrlo važno ako pecamo samo jedan dan, ali ako ostajemo više dana i nije tako strašno.
Sam prilaz ribolovnoj vodi zavisi i od nje same, nije isto prići reci, jezeru, nekoj stajaćici ili bari.

Da krenemo redom, prilaz reci treba biti prilagođen samoj obali i vrsti ribe koju pecamo. Ne treba lomiti granje, obrušavati zemlju i kamenje sa obale u vodu. Prilikom dolaska do same vode koristiti senke drveća što je to moguće više, a stvari i opremu ne trba bacati, naročito ne onu koja jako odzvanja, kao sto je lonče za kafu i sl.
Mesto za pecanje biramo prema vrsti ribe, pa tako za soma biramo mesta koja imaju dubinu, neki panj u vodi ili neki veliki kamen oko koga voda se vrti.
Za šarana, ali i belu ribu biramo mesta koja su dovoljno duboka, mirnijeg toka i sa nekim preprekama gde bi se riba krila. Potopljeno drvo, sprudište ili neka druga vrsta prepreke u vodi odlična su mesta gde se riba krije i čeka hranu. Zapamtite da se riba uvek okreće ka vodi koja dolazi ka njoj, tada lakše pliva u mestu i hrana joj ide pravo u usta.
Prilaz stajaćicama i barama je sličan i ostalim vodama, ali tu nema mnogo izbora oko skrivanja, male su to površine, jedino ne treba praviti buku.
Odlazak sa ribolovne vode neka bude fer prema prirodi, neka ostanu samo tragovi cipela, a sav otpad iliti đubre pokupimo i bacimo u prvi kontejner na koji naiđemo.
Čuvajmo prirodu zbog nas, ali i zbog zbog mlađih, budućih ljubitelja prirode i ribolova.    🙂

2 comments on “Kako prići ribolovnom mestu

Slažem se sa gore navedenim pravilima, moj komentar je :

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.