Kako izabrati pravi štap za ribolov

Kako izabrati pravi štap za ribolov?
Prvo da kažem da ne peca štap, peca čovek. E, sada da krenem redom da objasnim ovu temu. Ona je preširoka, ali reći ću nešto o šaranskim štapovima. Važno je koju vrstu ribolova volimo jer od toga zavisi i koje štapove biramo. Nije isto pecati na plovak, na dubince, varaličariti ili mušičariti.

Pole_with_faceNa tržistu je ogromna ponuda,  veliki izbor štapova raznih marki i kvaliteta, a to  odredjuje i cenu proizvoda. Da li početnik treba da kupi skupoceni štap poznate marke, ja kažem da ne. Zašto? Zato jer skup štap traži veću pažnju i nije baš isplativo učiti se na takvom štapu.
Treba kupiti tri ista štapa za pecanje jer se tako najlakše priviknemo na njihove performanse prilikom zabacivanja, kontriranja i vadjenja ribe. To je moje lično mišljenje, a praksa  na vodi je to više puta dokazala. To je izdatak, ali na duže staze se jako isplati dobrim ulovima i prijatnim ribolovom.

Biranje štapa mogu porediti sa kupovinom cipela, jer kod cipela znamo broj koji nosimo, zar ne? I štap treba da biramo prema našoj veličini, odnosno prema visini.  Pa da to pojednostavim,  štap za šarana treba da bode  duplo duži od naše visine pa čak i malo duži od toga. Znači,  visina čoveka 1.70 m. štap mora biti 3.60 m. Zašto? Zato jer raspon ruku I dužina koraka su idealni za ovu kombinaciju. Kao i cipele koje nosimo, ako imamo veći broj cipela, ispadaće nam, saplitati ćemo se, manji broj žuljaće nas itd.
Izbor marke prepuštam vama jer je to star ličnog izbora, ali preporuka je da štapove kupite u prodavnici jer ipak kvalitet na ulici je diskutabilan.
Sa novim štapovima izaberite pravo mesto za ribolov,  pazite kako prilazite vodi,  ali i kako  zabacujete sa njima.    🙂

Obratite pažnju na deklaraciju na štapu, ako ima slika munje ili dalekovoda ti štapovi ne trpe elektricitet, opasni su kada grmi ili se ide ispod dalekovoda.
Bistro.

Slažem se sa gore navedenim pravilima, moj komentar je :

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.