Držači za štapove

Držači za štapove su neophodni u ribolovu. Čuvaju nam štapove, olakšavaju ribolov. Zato su i stalno modifikovani prema potrebama samih ribolovaca. Od drvenih raklji nastala su prava mala genijalna dela. Držači sa jednom nožicom za jedan štap, pa držači sa jednom nožicom za tri štapa i do  rod podova.

Mada i tu ima raznih varijanti.
   Pa da krenemo redom. Na slici su klasični držači sa jednom nožicom za jedan štap. Nekada se koristio samo jedan držač za prednji deo štapa, dok je donji deo štapa bio na zelji. To se pokazalo kao loše rešenje jer su drška štapa i mašinica bili na zemlji pa je dolazilo do čestih oštećenja. Kasnije se dodao još jedan držač za zadnji deo štapa i stvar je bila rešena, bar privremeno. Znači, sada tri štapa traže i šest držača , a to u velikoj meri povećava težinu za transport, vreme za postavljanje i sakupljene stvari. Da ne pričam o tome da su mnogi ostavili držace na obali prilikom brzog polaska zbog lošeg vremena ili po mraku.
I pojavilo se, kako je tada izgledalo, odlično rešenje, jedan držač za tri štapa. To je u mnogome olakšalo one gorepomenute probleme.
  Medjutim, posle nekog vremena, došlo je i do novih problema. Naime, kada se stave tri štapa na ovakav držač, pa se uz to, još često vade radi zabacivanja i sličnih radnji dolazi do klimanja držača pa čak i padanja. U mnogome zavisi i od same podloge, što je podloga mekša to je situacija gora.
I naravno ovo se moralo nekako prevazići jer nije baš zgodno da nam sve popada kada udari neka veća riba, a improvizacija ne daje trajno rešenje.

Sada su dodate tri nožice i na taj način je povećana stabilnost. Mada, i to se nije pokazalo kao neko uspešno i trajno rešenje pa su na scenu stupili držači koji su u mnogome poboljšali i olakšali pecanje.
  Da, na scenu su stupili  rod podovi. I tu ima različitih modela, onih sa tri nožice na sredini, a ima i onih sa četiri nožice kao ovaj na slici. Svi su oni na neki način poboljšali naše pecanje. Štapovi su sada na pristojnoj udaljenosti od zemlje, a i mašinice pa pesak ili zemlja neće da ih oštete prilikom kišovitih dana. I da na kraju ove priče ponovim još jednom, oprema ne peca, već čovek. Kupite opremu prema svojim mogućnostima i potrebama. Nekako ispada na kraju da sve sto bolju opremu imamo sve manje ribe hvatamo.
Prilikom kupovine najbitnije je da obratite pažnju na stabilnost rod poda sa postavljenim stapovima na njemu.

Slažem se sa gore navedenim pravilima, moj komentar je :

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.