Izbor ribolovačke opreme na ribolovnoj vodi

Najpre da krenemo redom, odlazak na vodu.
Izabrati koju vodu želimo posetiti, odnosno na kojoj želimo pecati. Baru, reku ili jezero. Nije svaka voda ista, a samim tim i naša oprema se mora prilagoditi tim uslovima. Na svim vodama važi isto pravilo, nemojte dolaziti bučno, lupati, kopati, bacati u vodu nepotrebno neke stvari. Zapamtite da se u vodi zuk brže prenosi nego u vazduhu. Znači, vodi prići što tiše.

bovansko

Bovansko jezero

Sledeći korak je potražiti ribu.
Na ribolovnoj vodi treba uočiti akrivnost ribe u zavisnosti koju vrstu ribe želimo da pecamo. Ne ponaša se svaka vrsta ribe isto. Šaran, karaš, babuška riju po dnu, a rezulat toga su mehurići po površini vode. Znači, treba zbaciti u tom delu gde su mehurici učestali. Som, štuka, smudj, belun i ostale grabljivice jure ribu. Rezultat toga je „ruža“ od sitne ribe u vodi. Znaci kada vidite da sitna riba beži od grabljivice praveći takozvanu ružu (sitna riba se rasprsi ispred grabljivice) u tom delu potražite i vi grabljivicu.

Odnos ribolovačke opreme i ribolovne vode je takodje bitan.
Ribolovačka oprema treba biti prilagodjena uslovima pecnja, odnosno, vrsti ribe i ribolovnoj vodi. Naime, ako pecate na bari nemojte koristiti debele najlone, velike udice, štapove za čekanje sa velikim i teskim hranilicama. Koristite takozvane petljase, a dobrododju i štapovi sa mašinicama, ali na njima koristite vegler plovke za dalje izbacaje. U barama su ribe manje pa prema njima prilagodite i pribor.

Na reci koristite kraće i jače štapove. Lakše se zabaca sa njima zbog drveća, grana i drugih prepreka. U zavisnosti od vrsre ribe, prilagodite najlon, olovo i udice. U ribolovu ima neko nepisano pravilo da se na veću udicu lakše promaši riba, a da se na manju udicu lakše upeca.
Za jezero su potrebni duži i jači štapovi, mašinice na kojima staje više najlona, olova trebaju biti teža ili hranilice. Tu su izbacaji daleki pa je potreban probor koji će to i omogućiti.
Vrsta mamaca i prihrana ribe može biti presudna za ulov.
Kada i pronadjemo ribu trebamo je i zadržati na našem mestu.
Zadržati ribu na nasem mestu je najteži posao, a često se desava da je sami oteramo ili je učinimo neaktivnom.
Naime, sve dok je riba aktivna, mi smo mirni. Tada je pecanje uživanje. E kada je neaktivna, tada naše znanje treba da dodje do izražaja.
Doba dana i vremenski uslovi se moraju uzeti u obzir.
Male cake velikih majstora ili velike cake malih majstora !
Pa hajde da neke cake objasnimo i samim tim saznamo nešto novo, a možda se samo podsetimo ako samo zaboravili.

Prvo da izaberemo mesto za pecanje, a to je i najvažnije. Treba izabrati najgore moguće mesto za nas, a to je najbolje mesto za ribu. Pravac vetra, podvodno granje, kamenje i ostale prepreke u vodi. O cemu se zapravo radi, pravac vetra je vrlo bitan, a najbolji položaj je kada nam duva direktno u lice. Za nas lično, to je vrlo loš izbor, ali za ulov ribe najbolji. Moramo imati na umu da vetar pravi turbulenciju u vodi, okreće vodu, a tada gornji sloj vode dolazi ka nama, a donji sloj odlazi od nas. Kao sto je poznato riba se trudi da ide uzvodno, u ovom slucaju dolazi ka nama.

Podvodno granje, oboreno drvo, kamenje i ostale prepreke u vodi su nama ogromna glavobolja, ali su za ribe odlična skloništa i mesta gde se najčešće nalaze. Zato nemojmo birati čista, otvorena mesta koja su nama lepa, već ona gde se riba nalazi. Naravno, pod uslovima gde je to moguće.
Na kraju nemojmo svu ribu poneti kući, zato pročitajte i ovaj članak za uspeh u ribolovu.

Bistro kolege.

Slažem se sa gore navedenim pravilima, moj komentar je :

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.