Video

Vodenica

Foto: Print screen YouTube

Foto: Print screen YouTube

Vodenica je nekada davno bila izvor života. Od žita je pravila brašno, a ljudi su od brašna pravili proju i hleba. I tako je vodenica proizvodila život.

Dugo je ona to radila, postoje razne priče i mitovi. Ko zna zašto je to tako, možda su se mlinari na taj način branili od onih koji su krali brašno ili je nešto drugo to samo oni znaju.
E da se vratim na priču, dakle vodenice su posle veoma dugog i uspešnog perioda svoga rada polako počele da posustaju u neravnopravnoj borbi sa mlinovima i napretkom. Platile su danak i otišle u zaborav. Na starim točkovima nema više brašna, sada je paučina zaborava. Medjutim, na njihovu sreću to brašno koje se pravilo na brzinu i u velikim količinama nije postiglo kvalitet koje su davale vodenice. Prošlo je dosta vremena, a sada je to jasno svima. Opet se traži brašno iz vodenice. Možda će opet one proraditi, možda ce se ponovo pričati priče i stvarati legende. Ne zbog nekog modiranja, ne zbog nekog  žala za prošlim vremenima, već jednostavno zbog kvaliteta brašna i potrebe za zdravom hranom.

Crepulja i sač

Još jedna potrebna stvar je i crepulja. U crepulji se može spremati hleb, pogača, meso, krompir i puno toga još. Sve to spremljeno u crepulji daje neki poseban ukus. Hrana se priprema polako, greje se sa obe strane jer je crepulja  u žaru, a sač poklopi  crepulju  pa se i on prekrije žarom. I sve to se sprema daleko brže nego u rerni što je interesantno. I sada da se vratim na suštinu priče, pisao sam o kotliću.  No, ovde sam ja slab djak bio, pa se nadam da ce stići neki recept za proju ili pogaču iz crepulje. Domaći hleb je domaći hleb, zar ne? Dobro, znam da treba i malo muzike da ova priča bude veselija. Evo potrudih se da nadjem neku prikladnu.

Nadam se da ova priča može izazvati u nama malo interesovanja za zdravom hranom i zdravijim životom. Potrebno je tako malo da se ljudi organizuju i da izadju iz betonskih zidova u prirodu. Znam da ne vrede ni izgovori da se nema novca, vremena. Sve ovo o čemu sam pisao ne iziskuje veliki trošak, a pruža ogroman užitak. Jedini uslov koji se mora ispoštovati je vreme, mislim mora biti lep dan jer po kišovitom vremenu zaista ne bi bilo prijatno. Takodje ne mora biti udaljena destinacija, svaka destinacija je dobra samo da se nalazimo na svežem vazduhu.

I da ne dužim više pozdravlja vas osvedočeni ljubitelj prirode, Talas.

Do nekog novog načina spremanja hrane, pozdrav i prijatno.

Advertisements

5 comments on “Vodenica

  1. Dobro se ti nama vratio. Volim sve što ima veze sa prirodom, a ova vodenica je fantastična. Mogu misliti kako je predivno što je samlela ova vodenica, pa domaći ‘lebac, masti i paprike. Jooooj, sve mi curi vodica na usta!
    A tek sač i crepulja, uh! 😀

    Sviđa mi se

Slažem se sa gore navedenim pravilima, moj komentar je :

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.