Video

Grne

“Izgleda da malo ljudi zna naziv za posudu iz koje mnogo ljudi voli da jede.

Grne-lonac je zemljana posuda za kuvanje na ognjištu. Po ovoj posudi i zanat pravljenja posuda od pečene gline dobija ime grnčarstvo ili lončarstvo. Naši stari su uglavnom kuvali u grnetu, a i dan-danas se u grnetu kuvaju najbolji pasulj i savršeni kupus.”
                                           Preuzeto sa sajta moje-grne.com, uz saglasnost autora.

Zaista, u velikoj ponudi novih materijala, važan je ukus hrane. To se može postići samo na starim i oprobanim proizvodima. Naši stari su živeli dugo, retko ko je išao kod lekara, a hranili se iz ovakvih i sličnih posuda. Svi odlično znamo  kako se nekada mlelo žito u vodenici, znamo i kakva je proja ili pogača, zavisi  od  brašna.

Naši stari nisu imali zamrzivače, već su sveže meso čuvali u kanti za mast. Jela su kuvali na vatri, sada mi to radimo u kotliću, meso su dimili na drvima, sada mi to radimo na roštilju. I naročito ukusna jela možemo spremiti u tanjirači ili talandari, jer ima neke prednosti u odnosu na roštilj.

Sada bih trebao i neki recept da dodam, da ne bude na “suvo”.

No, za sada nemam neki pri ruci, ali pogledajte ovde .

Pozivam sve koji imaju neki oproban recept da ga ostave u komentaru, a ja ću ga dodati u članku.

Do nekog novog načina spremanja hrane, pozdrav i prijatno.

Advertisements

Slažem se sa gore navedenim pravilima, moj komentar je :

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s